article

Guldenboek der Vuuraart

2014-06-13: Eindelijk ben ik dan begonnen met het gedeelte Guldenboek der vuurkaart. De  gegevens van de soldaten van de 2e linie uit het boek 33-34 staan nu online. Ik heb een programma geschreven waarin ik de data kan invoeren en waarmee ik ook automatisch de homepage kan creéren. Het kan wel zijn dat er nog wat aan de lay-out veranderd.

article

www.yser.eu

Begin mei 2005 zat ik wat te snuffelen op e-bay naar medailles die ik kon kopen om ze later weer door te verkopen. Mijn oog viel op een verzameling medailles inclusief oorkondes allen afkomstig van één persoon, M. Devisscher uit Oostakker.
Elke oorkonde werd afzonderlijk aangeboden wat ik zeer jammer vond. Een mooie verzameling medailles van één persoon zou in de handen vallen van verschillende verzamelaars. Ik had een maximaal totaal bedrag in mijn hoofd voor wat ik over zou hebben voor deze verzameling. Met een beetje tactisch bieden is het me gelukt om alle 9 medailles te bemachtigen. Mijn doel was geslaagd, het bij elkaar houden van een prachtige verzameling medailles.  Later heb ik de medailles weer doorverkocht aan een medeverzamelaar.

Daarna wilde ik alles over de IJser gaan verzamelen totdat ik een boek kocht genaamd: "Livre d'Or de la Carte du Feu" of in het Nederlands "Guldenboek der vuurkaart". Dit boek laat een overzicht zien van duizenden soldaten die de drager zijn van het vuurkruis. Naar wat speurwerk op internet blijkt dat hier 8 uitgaven van zijn. Alle boeken vermelden andere vuurkruis dragers. Dit bracht mij op het idee om de inhoud van deze boeken, of in ieder geval het boek dat ik in bezit heb, op deze site te gaan plaatsen als eer betoon aan deze soldaten. Nu blijkt er echter al zo een site te bestaan. Hierbij de link GULDENBOEK DER VUURKAART. Een zeer interessante homepage dat eigenlijk al doet wat ik wil gaan doen.  Maar ik blijf toch met de gedachte spelen om ongeveer het zelfde te gaan doen.  Ik wil er alleen meer informatie bij vermelden zoals ook de medailles die de persoon ontvangen heeft, plus foto's, vuurtkaarten etc.

Daarnaast probeer ik mijn collectie Belgische 1ste wereldoorlog medailles nog compleet te krijgen.  Niet alles wat op deze site staat is nog in mijn bezit. Veel dingen koop ik en verkoop ze dan ook weer door. Ik verzamel voornamelijk Medailles, Vuurkaarten, kaarten en het Guldenboek der vuurkaart.In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders Fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failings hand we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.


by John McCrae